NYHET

Nye nettleiepriser fra 1. oktober

Glitre Nett setter opp nettleieprisene fra 1. oktober. For en kunde med et årsforbruk på 20.000 kWh vil dette bety en økning på omtrent 75 kr per måned.

strømnett med by i bakgrunnen
– Nettleien går til å drive strømnettet på en sikker og effektiv måte, hovedsakelig til utbygging og vedlikehold. Inntektene til nettselskapene er strengt regulert, og økte kostnader i overliggende nett på grunn av økende behov for nettinvesteringer i årene fremover er nå årsaken til at nettleieprisene økes. Eksakt hvor mye den vil øke for den enkelte kunde vil være avhengig av forbruk og forbruksmønster, sier Per Gøran Bergerud, leder for seksjon kunde i Glitre Nett.
Grønt skifte påvirker nettleien Det grønne skiftet øker behovet for mer kapasitet i strømnettet. For Glitre Nett er det derfor viktig å tilrettelegge for økt elektrifisering, enten det er for ny industri, ladestasjoner for elbiler, eller solcelleanlegg som skal levere ny fornybar energi inn i strømnettet.
- Det investeres mye i det norske strømnettet, men selv med store kunde- og forbruksvekst vil en ikke komme utenom en økning i nettleien. Høyere renter, økte driftskostnader, og høyere priser på materiell til å bygge er noen av grunnene til at det koster mer å fornye og vedlikeholde strømnettet. I tillegg må Glitre Nett betale mer i nettleie til Statnett, som eier det store nasjonale overføringsnettet, sier Per Gøran Bergerud.
Flaskehalser og nettleie til Statnett I Norge er det flere geografiske prisområder i strømnettet. Ved nok overføringskapasitet mellom områdene, vil strømprisen være lik i hele landet. Slik er det som regel ikke. Fysiske begrensninger i overføringskapasiteten kan føre til prisforskjeller mellom områdene. Slike begrensninger kalles for flaskehalser. Inntekten fra den kraften som faktisk kan overføres innenfor tilgjengelig kapasitet, blir avregnet med prisforskjellene som oppstår, og kalles for flaskehalsinntekter. Disse tilfaller eieren av overføringsnettet, som er Statnett. Siden 2022 har nettselskapene blitt tildelt midler gjennom Statnetts flaskehalsinntekter. Glitre Nett og andre nettselskaper har brukt midlene til å holde nettleien lavere enn den ellers ville vært. Nå er disse midlene redusert.
Milliardinvesteringer Glitre Nett skal de neste ti årene investere nærmere 20 milliarder kroner i videre utvikling av strømnettet for å dekke økt etterspørsel fra kundene.
– Det er stor etterspørsel av nettkapasitet, og Glitre Nett er allerede i gang med å oppgradere strømnettet for å dekke kundenes økte etterspørsel. Vel 20 større utbyggingsprosjekter er på gang i våre nettområder, og vi jobber langsiktig og målrettet for å sikre forsyningssikkerheten på en best mulig måte. Noen av prosjektene har vi fått konsesjon på, mens andre venter vi på konsesjon på fra NVE, avslutter Per Gøran Bergerud.