NYHET

Slik får du sikker julebelysning

julebelysning
I desember pynter vi hus og hager med elektrisk julebelysning. Dette er pent å se på, men det kan medføre økt brannrisiko om vi ikke tar forholdsregler. Vi gir deg noen gode råd om sikker julebelysning.
− Over halvparten av boligbrannene i Norge skyldes tekniske feil med, eller feil bruk av elektriske installasjoner, deriblant julebelysning. Desember er dessverre høysesong for slike branner. Med noen enkle forholdsregler er mye gjort for å redusere brannfaren i de tusen hjem, sier Magne Håland, leder for det lokale eltilsyn i Glitre Nett.
CE-merket − I dag får vi kjøpt julebelysning omtrent over alt, men ikke all belysning er av like god kvalitet. Det er viktig at man sjekker at julebelysningen er CE-merket. Det viser at produktet er testet etter gjeldende krav. Utendørs julelys skal være merket med en høy IP-kode, for eksempel 55 eller høyere, forteller Magne Håland.
Plugges i utekontakter − La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet hvor den kan komme i klem eller bli skadet. Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk. Disse skal plugges inn i utekontakter som er montert av en elektroinstallatør. Padder med mange stikkontakter kan også utgjøre en brannfelle. Vi anbefaler derfor å installere flere stikkontakter på veggen, sier Magne Håland.
Trekk ut kontakten − Lyslenker består av mange små lamper, og hvis en eller flere lamper slutter å virke vil resten lyse med økt styrke. Lampene kan da bli for varme og føre til at julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten tar fyr. Trekk ut kontakten om natten og før du reiser bort. Dette gjelder spesielt ved bruk av innendørs belysning, avslutter Magne Håland.