Mann som vasker tøy

Sparetips

Ønsker du å spare strøm? Her finner du noen av våre tips.

Lavere innetemperatur

For hver grad du skrur ned oppvarmingsapparatet ditt, sparer du omtrent 5% av oppvarmingskostnadene dine. Mellom 50%-60% av strømfakturaen din består faktisk av oppvarming.
Et tips kan være å skru ned temperaturen mye eller helt i rom du bruker sjeldent på vinteren, og holde døra lukket.

Stormluft boligen din

Skal du lufte huset er det anbefalt å ha dører og vinduer oppe på vidt gap i et par minutter, i stedet for på gløtt over en lengre periode.

Varmtvann

Dusj kortere/sjeldnere. Dersom du har tappet opp vasken med varmt vann for å vaske opp, kan du vente med å tappe det ut inntil det ikke er varmt lengre. Slik har du utnyttet all varmen i det til oppvarming.

Skru av lys i rom du ikke er i

Alle monner drar. Lag deg en vane og skru av lys i rom du går ut av. Husk også å bytte til LED-pærer eller sparepærer dersom du ikke har gjort det enda.

Klesvask og oppvaskmaskin

Vent med å sette på en vask til du har nok til å fylle den opp. På den måten sparer du både strøm og vann. Og, må du tørke klærne i tørketrommelen hver gang?

Etterisoler og bytt vinduer

Visste du at vinduer burde byttes ut etter 20-30 år? Dersom det trekker fra vinduene dine og du har panelovner under vinduet ditt, vil panelovnene trekke unødvendig mye strøm for de "jobber" konstant for å holde temperaturen du har stilt de inn på. I følge Enova står vinduer for hele 40% av varmetap dersom de er over 20 år gamle.

Bytt oppvarmingskilde

Å erstatte panelovn med varmepumpe eller vannbåren varme (via varmepumpe) kan være en god investering for å spare strøm. I tillegg gir de smarte strømmålerne mulighet for å ta i bruk smarte varmestyringsløsninger i hjemmet. Da kan du kontrollere temperaturen fra mobilen eller nettbrettet ditt.

En smartere strømhverdag

Er du bevisst på hvordan du bruker strømmen din? Her vil du finne tips til hvordan du kan få en smartere strømhverdag.

Fremtidens strømbruk