lynnedslag , hav og by

Slik beskytter du deg mot lyn og torden

Sommeren er vanligvis forbundet med sol og varme. Men det er også høysesongen for lyn og torden. Lynnedslag kan skade elektriske apparater, og i verste fall starte en brann. Vi gir deg her noen råd om hva du kan gjøre for å unngå skader.

Trekk ut støpsel

Når støpslene ikke er plugget i kontakten, er du garantert at elektriske apparater ikke blir ødelagt som følge av overspenninger. Det kan derfor være en billig og enkel forsikring å trekke ut støpsel før man reiser bort på ferie.

Installer overspenningsvern

Et overspenningsvern beskytter det elektriske anlegget og reduserer risikoen for skader på elektrisk utstyr ved lynnedslag.
Lynnedslag fører ofte til overspenninger på strømnettet. Disse overspenningene beveger seg langs ledningsnettet og kan skade dine elektriske apparater. I verste fall kan det også føre til brann. Områder med mye luftledninger er mest utsatt for overspenninger. Kabler i bakken blir sjeldent utsatt for lynnedslag.
Utstyr kan også svekkes av lyn slik at senskader oppstår først etter noen uker. Elektronisk utstyr er spesielt utsatt, men også varmtvannsbereder, kjøleskap og fryser får fort skader.

Sjekk om du har overspenningsvern

Informasjon om installert overspenningsvern skal finnes i kursfortegnelsen som oftest er montert på innsiden av døren til sikringsskapet ditt. Du kan også kontakte en elektriker for å sjekke hvis du er usikker. De kan også hjelpe med å få installert overspenningsvern.

Dropp elbil-lading

Har du elbil anbefaler vi at du ikke lader når det lyner.

Ladere

Har du en eller flere powerbanks liggende bør du sørge for å alltid ha de fulladet. Da kan du enkelt holde kontakt med omverdenen uten å være tilkoblet strømnettet.