Laptop og mobil som får strøm fra en elbil.

Elbil som batteribank (V2L)

Opplever du strømbrudd? Kanskje du har en elbil du kan få strøm fra?

Opplever du strømbrudd? Kanskje du har en elbil du kan få strøm fra?

V2L (Vehicle to Load) er en teknologi enkelte elbiler har. Teknologien V2L gjør at du kan bruke bilen som en batteribank til å få strøm til andre elektriske apparater for eksempel i huset ditt.

Hvordan fungerer det?

Du setter en adapter inn i ladeluka på bilen. Adapteren har en eller flere kontakter som du kan kople i et elektrisk apparat. Alle adaptere har en av/på knapp for uttak av strøm. NB! Det er viktig at du bruker original-deler på bilen. Da er du sikker på at utstyret er tilpasset den spesifikke makseffekten din bil kan levere. Å bruke en annen V2L-adapter kan skade både adapter og bilen, og da vil sannsynligvis heller ikke garantien på bilen gjelde.

Hva kan du bruke strømmen til?

I stikkontakten kan du kople til det meste som ikke krever for mye strøm, for eksempel en laptop eller mobillader. Å bruke strøm fra batteriet til elbilen kan dermed være en god nødløsning når du opplever strømbrudd i hjemmet ditt.

Sikkerhet

Trenger du å bruke en skjøteledning mellom apparatet som trenger strøm og adapteren i elbilen? Da er det viktig at du bruker en sikker skjøteledning. Den må være godkjent til utendørs bruk. I tillegg anbefaler vi at du under bruk sjekker kabelen jevnlig, og forsikrer deg om at kabelen ikke blir varm.

Lite strøm igjen på elbilen?

Kjør til nærmeste ladestasjon som ikke er rammet av strømbruddet og lad bilen.

Hvor mye effekt kan jeg få?

Strømstyrken varierer fra elbil til elbil, fra 2200W til 4000W. Hva din elbil kan levere av effekt ser du i spesifikasjonen til bilens adapter. Det er ulikt hvor mye effekt et elektrisk apparat krever. En mikrobølgeovn krever vanligvis ca 1 kW (1000W), mens lading av laptop trekker gjerne mindre enn 100W. Lurer du på hvor mye effekt ditt apparat krever, kan du sjekke spesifikasjonene på ditt produkt.