Mann som lader elbil

Trygg lading av elbil

Lading av elbiler er en ny belastning for våre elektriske anlegg. For at ladingen skal foregå på en trygg og sikker måte, er det viktig å ta noen forholdsregler.

Lademuligheter hjemme

Hvis du kjøper deg elbil, bør du samtidig ta kontakt med en elektroinstallatør som kan kontrollere at det elektriske anlegget er i orden, og at du har nok kapasitet til lading. Samtidig kan elektrikeren gi deg gode råd om hvilken ladeløsning som passer best hjemme hos deg.

Ladeboks

En veggmontert ladeboks anbefales når du skal lade elbilen hjemme. Den fastmonterte boksen har en kontakt som er bygget for å tåle høy belastning over lang tid. Den må monteres av en elektriker. Det gir deg enklere, tryggere og raskere lading.

Stikkontakt

Hjemmelading med stikkontakt frarådes, og er ikke lovlig i nye installasjoner. Har installasjonen en enkel stikkontakt forsynt med egen kurs, beskyttet med 10 ampere sikring, jordfeilbryter type B og et overspenningsvern, kan du fortsatt bruke den stikkontakten til lading av elbil. Ladeboksen på ladekabelen skal henge i en krok for å unngå at kontakten ødelegges av vekten.

Skjøteledning

Det er ikke tillatt å bruke skjøteledninger eller adaptere ved lading av elbil. Dette øker risikoen for overbelastning, varmgang og brann.

Lading i borettslag og sameier

Ved valg av ladeløsninger i borettslag og sameier er det smart å tenke langsiktig. Selv om ikke alle har elbil i dag, vil det være smart å tilrettelegge dersom behovet for ladeplasser øker.

Bilbatterier og brannfare

Det er ikke noe som tilsier at det brenner mer i ladbare biler, sammenlignet med andre biler. Hvis det likevel skulle oppstå brann, vil temperaturen bli enormt høy. Brannen kan ikke slukkes med skum eller pulver, kun med store mengder vann. Gassen som dannes i brannen er også svært farlig. Derfor må du ikke prøve å slukke brannen selv.
Ved brann må du evakuere og ringe 110 umiddelbart!

Smart lading av elbil

Visste du at du faktisk ikke trenge den raskeste elbil-laderen? Du har kanskje også fått med deg at det lønner seg å fordele strømforbruket ditt gjennom døgnet?

Smart lading av elbil