Lading av elbil

Smart lading av elbil

Visst du at du faktisk ikke trenger den raskeste elbil-laderen? Du har kanskje også fått med deg at det lønner seg å fordele strømforbruket gjennom hele døgnet?

Smart elbil-lading

Vi i Glitre Nett ønsker å hjelpe deg med å etablere gode ladevaner som gagner både din lommebok og vårt strømnett.
Mange elbiler har en app hvor du kan styre når du vil at bilen skal lade. Og det finnes også smart ladeboks som har samme mulighet. Da kan du planlegge lading av bilen din slik at strømregningen din blir lavest mulig. Du kan likevel sette ladekabelen inn i bilen når du kommer hjem fra jobb, selv om planlagt tidspunkt for lading er flere timer senere.

Når lønner det seg å lade elbilen?

Kapasitetsleddet på strømregningen din beregnes ut fra når du bruker mest strøm samtidig. For eksempel lønner det seg ikke å vaske klær, lage middag og lade elbilen samtidig. Derfor velger flere å lade elbilen på natten, da strømprisen ofte er lavest og hvor det ellers er et lavt forbruk av strøm.

Hvor lang tid tar det å lade elbilen?

Hvor mye strøm (effekt) en ladeboks kan gi, og hvor mye strøm (effekt) bilen kan ta imot varierer fra ladeboks til ladeboks og fra bil til bil. Det er alltid bilens kapasitet til å ta imot strøm som avgjør hvor fort den kan lade.
Eksempel:

Hvilken ladeeffekt trenger du i ladeboksen din?

LadestrømSpenningFaserLadeeffekt

16A

230V

1-fase

3,6 kW

20A

230V

1-fase

4,6 kW

25A

230V

1-fase

5,7 kW

32A

230V

1-fase

7,3 kW

16A

400V

3-fase

11,1 kW

For å finne ut om du har 230V eller 400V kan du se på strømmåleren din. Det vil enten stå 230V eller 230/400V (som betyr 400V).

Hvis du lader elbilen din med en ladeboks som har 25A kurs og det elektriske anlegget ditt har 230V, vil bilen i løpet av en time ha ladet 5,7 kWh. Hvis du har en bil med et batteri på 64 kWH vil det ta ca. 11 timer å full-lade bilen. 64 kWh / 5,7 kW = ca. 11 timer

Hvorfor bør jeg vurdere å justere ned effekten på ladeboksen?

Nyere elbiler kan ta imot høyere effekt enn eldre elbiler. Det kan være lurt å justere ned effekten på ladeboksen din, slik at bilen lader saktere. Da kan du unngå at du bruker så mye strøm på en gang at kapasitetsleddet på strømregningen din øker til et nytt trappetrinn, altså at nettleiefakturaen din blir dyrere.

Trenger jeg en smart ladeboks?

Svaret er nei, men det kan være lurt å ha. Med en smart ladeboks kan du planlegge lading av elbilen din bedre. Du kan bestemme når ladingen skal begynne og slutte (tidsstyring), og du kan justere effekten slik at bilen lader saktere. Dette hjelper deg til å få bedre kontroll på nettleiefakturaen din.En smart lader vil også i nær fremtid kunne utnytte hvordan strømprisene varierer gjennom døgnet, og lade når det er billigst eller når øvrig strømforbruk i huset er lavt.