Et bolighus med solceller på taket.

Plusskunde og solceller

Ønsker du å bygge solcelleanlegg, sette opp en liten vindturbin eller har du et mikrokraftverk på eiendommen din?

Glitre Nett får stadig flere forespørsler fra kunder som ønsker å bli plusskunder. Ønsker du å bygge solcelleanlegg, sette opp en liten vindturbin eller har du et mikrokraftverk på eiendommen din? Ønsker du å installere batteri? Da kan du bli plusskunde.
Det er Reguleringsmyndigheten (RME) som setter kravene for plusskundeordningen. Du kan lese mer om dette på Reguleringsmyndigheten  (nve.no).
Vi ønsker å forenkle prosessen med å bli plusskunde, og har derfor laget noen verktøy for deg og din elektroinstallatør.
Før du begynner på trinnene beskrevet under, kan det være lurt å ha lest gjennom denne artikkelen, hvor vi gir vi deg noen anbefalinger.
NB! Dersom du ikke har en AMS-måler med aktiv kommunikasjonsenhet, må dette ordnes før din elektroinstallatør sender inn nettmelding om tilknytning av produksjonsanlegg til Glitre Nett. Trenger du hjelp til dette kan du ta kontakt med vårt kundesenter på telefon nummer 38 60 72 72 eller via vårt kontaktskjema.

Hvordan bli plusskunde?

Trinn 1 - Valg av effekt

Hvor mange kW ønsker du å installere? Du eller din elektroinstallatør kan få en automatisk vurdering av hvilken effekt som kan installeres hos deg.
Enfase produksjonsanlegg mindre enn 16 A (3,7 kW) eller trefase produksjonsanlegg mindre enn 16 A (6, 4kW) kan du knytte til uten å bruke effektkalkulatoren - gå direkte til trinn 2.
For effekt utover dette, bruk vår effektkalkulator:

Ønsker du å bli plusskunde?

Planlegger du å installere solceller eller annen energiproduksjon bak din måler? Legg inn ditt målepunktID i feltet under for å beregne hvor stor effekt du kan produsere.
MålepunktID består av 10+8 siffer og starter med 7070575000. MålepunktID finner du på din strømregning.

Trinn 2 - Godta vilkår

Når du har bestemt deg for å bli plusskunde, må du godta vilkår for tilknytning. Dette gjør du ved å logg inn på Min side
Velg "Skjemaer" og deretter "Innmatingsvilkår". Se til at du har valgt riktig målepunkt-ID før du åpner skjemaet. Bekreft vilkår.
Gjelder det en ny installasjon må det først opprettes en kontrakt for å få tilgang til Min side.

Trinn 3 – Forhåndsmelding

Når du har valgt hvilken effekt du ønsker å installere (trinn 1), og godkjent vilkårene for tilknytning (trinn 2), skal din elektroinstallatør sende nettmelding til Glitre Nett. Når Glitre Nett har mottatt nettmeldingen, vil vi foreta en beregning for å undersøke om det er kapasitet i lavspentnettet til ønsket effekt. Dersom dette er i orden, blir nettmeldingen godkjent og elektroinstallatøren kan starte arbeidet med installering av produksjonsanlegget ditt.
Ønsker du en effekt som er større enn resultatet effektkalkulatoren gir, må Glitre Nett først vurdere forsterkning av hele eller deler av lavspentnettet frem til ditt tilknytningspunkt. I de tilfellene må forsterkningen være utført før ønsket effekt kan installeres.

Trinn 4 – Installasjon og ferdigmelding

Når produksjonsanlegget er montert og tilkoblet din el-installasjon, skal din elektroinstallatør ferdigmelde arbeidet til Glitre Nett.
Når meldingen er sendt inn, vil anlegget ditt bli registrert i våre systemer med produksjon. For at dette skal skje, er det to kriterier som må være oppfylt:
  • Innmatingsvilkårene må være akseptert på Min side
  • Innsendt nettmelding må være godkjent
Kunder vil ikke få betalt for innmatet produksjon før overnevnte kriterier er gjennomført og godkjent. Det kriteriet som er senest oppfylt danner grunnlaget for oppstartsdato for produksjon.
Etter at ferdigmeldingen er mottatt vil det sendes ut en bekreftelse til deg på e-post når registreringen er gjennomført (vanligvis i løpet av 1-2 uker)
Vi anbefaler at anlegget er registrert på samme kundenummer under hele prosessen.

Trinn 5 – Avtale med strømleverandør

For å kunne selge overskuddskraft, må du som plusskunde ta kontakt med din strømleverandør og inngå en strømavtale om både kjøp og salg.
Det er ikke alle strømleverandører som har avtaler for plusskunder. Dersom du har en strømleverandør som ikke håndterer overskuddskraft, må du bytte strømleverandør.
Les mer om hvordan du kan velge strømleverandør her .

Trinn 6 – Du er nå plusskunde

Du produserer nå kraft bak din måler. Den kraften du ikke bruker selv vil bli matet inn i strømnettet, og du får betalt av din strømleverandør for overskuddskraften.
Informasjon om nettleie for plusskunder finner du her .
Ved å logge inn på Min side , eller logge inn på elhub.no kan du hente timesverdier fra AMS-måleren for forbruk og overskuddskraft.
Merk at verdiene her viser overskuddskraften som er matet ut på strømnettet. Ønsker du å se din totale mengde produksjon, må du hente verdier direkte fra ditt produksjonsutstyr.

Spørsmål og svar om solceller og plusskunde